The Chweger

Pulska grupa THE CHWEGER osnovana je 1997. godine u Puli. Iako korijeni muziciranja benda sežu u vrijeme studiranja njegovih članova početkom 90-ih godina, on prvi put javno nastupa sredinom 1999. na gitarijadi u Puli. Na prvim koncertima predstavlja se isključivo instrumentalnim skladbama, a posebnu pažnju privukao je nastupima na legendarnom Art & Music festivalu 1999., 2001. i 2008. U kolovozu 2005. grupi je pripala čast da u rodnoj Puli nastupi prije kultne američke grupe Calexico. Iste godine The Chweger su se okušali u kazališnim vodama suradnjom u predstavi ˝Galerija mrtvih žena – Hommage a Hamletmachine”, za koju su potpisali tri skladbe, koje su kasnije uvrštene u njihov prvijenac. Između ostalog, The Chweger su nastupali na pulskom festivalu ekspresivne kulture Media Mediterranea, na Rokaj festivalu, na dodjeli nagrade Zlatna Koogla, Krass Festival u Hamburgu (Kampnagel)…

Bend je, prije svega, projekt nastao iz prijateljstva, što objašnjava njihovo dugo djelovanje bez objavljenog studijskog materijala. Prvijenac “The Chweger” sadrži pjesme iz desetogodišnjeg razdoblja snimljene tijekom 2005. i 2006. godine. Objavljen je 2007. te je na dodjeli nagrade Zlatna Koogla 2008. bio nominiran u kategorijama albuma godine, grupe godine, novog izvođača godine te za producenta godine (Edi Cukerić).
2012. stiže novi album grupe The Chweger pod nazivom “Mir” na kojem se, između ostalih gostiju pojavljuje i legendarni zviždač iz Leoneovih špageti-vesterna Alessandro Alessandroni.
Album je sniman od jeseni 2010. do proljeća 2011. te miksan u ljubljanskom studiju Metro. Produkciju i za ovaj album potpisuje renomirani glazbeni producent Edi Cukerić (Goribor, Hladno pivo, Gustafi, The Bambi Molesters, Darko Rundek…). Album je u Londonu masterizirao Streaky Gee iz Streaky Masteringa (Moby, Groove Armada, Depeche Mode, Kasabian, Fatboy Slim, Snow Patrol…).
Album ”Mir” je dobio izvrsne recenzije kritičara i pohvale publike, te se našao na svim relevantnim top listama najboljih albuma 2012. godine u Hrvatskoj.